Erik Nieuwenhuis

Erik Nieuwenhuis (1964) schreef een paar romans en columnbundels, waaronder Man van de Wereld (2012), Ben (2016) en Bloedend Hart (2016). Hij is docent Nederlands en redacteur van de stichting Leesbaar Laagland. In 1996 ontving hij het Hendrik de Vriesstipendium van de stad Groningen.
Zijn debuutroman, Een gat in de lucht, was genomineerd voor de Academica Literatuurprijs 2011. Met Sako Kiers kocht hij in 1994 een tweedehands caravan, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van het tijdschrift Schrijver & Caravan waarop deze novelle zeer losjes gebaseerd is.

In 2016 werd hem het Belcampo Stipendium toegekend.

Belcampo Stipendium 2017
De provincie Groningen verstrekt tweejaarlijks een schrijfopdracht voor een essay, novelle of een gedichtencyclus aan een talentvolle schrijver of dichter. De opdracht is genoemd naar de schrijver Belcampo (pseudoniem van de arts en schrijver Herman Pieter Schönfeld Wichers, 1902-1990), die lange tijd in Groningen heeft gewoond. In 1994 is het eerste stipendium uitgereikt en inmiddels is na elf bibliofiele uitgaven de Belcampo Reeks tot een literaire traditie uitgegroeid.
De provincie Groningen wil met het Belcampo Stipendium een impuls geven aan het letterenbeleid in Groningen. Voorwaarde is dat de gekozen auteur of de aan het stipendium verbonden opdracht een bijzondere relatie met Groningen heeft. Het elfde Belcampo Stipendium is toegekend aan Erik Nieuwenhuis met de opdracht een novelle te schrijven.