Lammert Voos

Lammert Voos (Eenrum, 1962) kwam via Marum, Sneek en Deventer in 2009 in Welsum terecht. Van 2011 tot augustus 2013 was hij stadsdichter van Deventer. Hij publiceerde twee Nederlandstalige gedichtenbundels (Grensman en Klaai) en twee bundels met korte prozateksten (De stemmingsvreter bij uitgeverij De Contrabas en De terugkeer van het haringorakel bij uitgeverij Liverse) waarvan de laatste is genomineerd voor de Grote Inktslaafliteratuurprijs 2013.

 

Zijn Groningse wortels kwamen al tot uiting in zijn Nederlandstalige bundels. Hij ging echter steeds meer in het Gronings schrijven. Dat heeft geresulteerd in de bundel Mien zinloze aanwezeghaid.

Klein schrijven kan Voos als geen ander. Sterker nog: hij is in staat om in één zinnetje een heel verhaal in ons hoofd te prenten. Lammert Voos is een grote kleine schrijver.  Louis Stiller, Schrijven Magazine.

Aan Bukowski doen de veelvuldige inname van jenever denken, en de soberheid, de beknoptheid. Deze poëzie heeft een ander soort rauwheid: ze is puur. Aan Dylan Thomas lijkt deze poëzie meer verwant, want wat een taalmuziek componeerde deze man! Ik versta geen Gronings, dus probeerde zonder veel begrip gedichten te lezen, hardop. Gaandeweg begreep ik steeds meer. Meander, poëziemagazine