Stefan Nieuwenhuis

Stefan Nieuwenhuis (Eerbeek, 1972) studeerde Nederlands en Journalistiek aan de RuG. Is artistiek leider van het Groningse culturele productiehuis Buro05.  Is freelance tekstschrijver en columnist bij Zone 5300, recentelijk bij het Dagblad van het Noorden. Van januari 2011 tot en met januari 2013 was hij Stadsdichter van Groningen.

Bij uitgeverij Vassallucci verscheen de Van Speijk-bundeling Dan liever de lucht in! en de Nooit Grappig scheurkalender (waarmee hij eerder furore maakte op de VARA-radio bij Stenders Vroeg). Later verscheen bij uitgeverij Passage zijn debuutroman Ik ben omringd door debielen en ik voel me goed en bij uitgeverij Pegasus Mijn vriend Charms heeft het goed begrepen, over het leven en werk van de Russische absurdist Daniil Charms. Bij Wolters/Noordhoff verschenen tot op heden twee edities van het Knalgele Boekje voor scholieren, geschreven en samengesteld met Lonneke Kok.
Daarnaast verscheen Snackhal Leo, een bundeling met teksten van cabaretduo Die Toffe Gasten, waarvan Nieuwenhuis samen met Karel ten Haaf ieder de helft is. In augustus 2012 verscheen de tweede bundeling van Die Toffe Gasten, Broeder Hans, bij Uitgeverij kleine Uil, samen met de dvd ‘Super en geweldig’. In december 2012 verscheen Stad in Verzen, Groningen op de kaart in poëzie en foto’s, het slotproject in het kader van het stadsdichterschap.

In 1996 richtte hij het tijdschrift Van Speijk op, waarvan tot op heden 28 nummers zijn verschenen. Is redacteur en boekenrecensent van Zone 5300, tijdschrift voor strips, cultuur en curiosa.

Website: www.stefannieuwenhuis.nl

Boeken van Stefan Nieuwenhuis