Hoe kan ik weten dat ik niet aan het dromen ben? Kan ik eigenlijk ooit wel iets uit vrije wil beslissen? Ben ik over twintig jaar nog dezelfde persoon als nu? Filosofen stellen vragen over dingen die op het eerste gezicht heel vanzelfsprekend lijken. Hoe meer je over die problemen nadenkt, hoe complexer ze worden. Dat maakt de teksten van filosofen boeiend, maar voor de beginnende lezer kunnen ze nog behoorlijk ingewikkeld zijn. Het is bovendien best lastig om wegwijs te worden in de enorme hoeveelheid filosofische inzichten die in de loop der eeuwen zijn ontwikkeld.
Het Basisboek Filosofie neemt de lezer mee langs de drie belangrijkste domeinen uit de wijsbegeerte: ethiek, antropologie en kenleer. Onderweg passeren de theorieën van grote filosofen de revue.
In het Basisboek Filosofie is gekozen voor verdieping in plaats van verbreding. Op die manier kunnen de inzichten in hun complexiteit naar voren komen. In de filosofie is er geen wezenlijk verschil tussen beginners en gevorderden. De beginner wordt onmiddellijk geworpen in de essentie van een probleem. De gevorderde moet telkens terug naar de verwondering die aan het probleem ten grondslag ligt. Het Basisboek Filosofie probeert die verwondering tot leven te wekken en in leven te houden.
Basisboek Filosofie