Het Parijs dat u nog niet kent in Tussen bannelingen en bohemiens

04 december 2015

Het is een wat wrange coïncidentie om vlak na de recente aanslagen in Parijs een boek over de stad te laten verschijnen, maar juist Tussen bannelingen en bohemiens laat de keerzijde van de Franse hoofdstad zien. Niet alleen de mooie toeristische plaatjes, maar ook de grauwheid van de banlieues. Marona van den Heuvel sprak daarnaast met vluchtelingen en bannelingen die ook deel uitmaken van de Parijse hoofdstad.

In Tussen bannelingen en bohemiens bezoekt schrijfster Marona van den Heuvel delen van Parijs waar gewone bezoekers meestal geen voet zetten. Ze spreekt met de artiesten van de kunstenaarskolonie La Ruche, portretteert een Perzische kolonel van de sjah en de achterkleindochter van Raspoetin, peilt de sfeer onder de Joden na de Charlie Hebdo aanslagen. Ze observeert de bobo’s (bourgeois-bohémiens) rondom het Canal Saint-Martin en bezoekt illegalen die in kleine bootjes de oversteek hebben gewaagd en nu proberen te overleven in de uitzichtloze banlieue. Ze schetst de echte Parisiens, die middenin deze turbulente metropool onverstoorbaar vasthouden aan de ongeschreven regels van het Parijzenaarschap.

Marona van den Heuvel is schrijfster, journaliste en diplomate. Ze werkte in Den Haag, Brussel, Hanoi, Madrid en Almaty. In Parijs woonde en werkte zij tweeëneenhalf jaar voor de Nederlandse Ambassade. Momenteel is zij de India-correspondente voor Trouw vanuit Mumbai en schrijft zij ook voor onder andere Het Parool, Knack en One World. Haar eerste boek, Bentleys in de steppe; een portret van het moderne Kazachstan, werd genomineerd voor de Bob den Uyl prijs voor het beste reisboek van het jaar.