Twee nieuwe uitgaven in coronatijd

08 mei 2020

Er zijn geen openbare presentaties mogelijk, maar er komen wel nieuwe boeken uit die de moeite waard zijn: de roman De wensvader en de verhalenbundel De hond die overstak.

De wensvader van Eric de Rooij: Erik Poelman leidt al jaren een kalm bestaan als Leonie hem vraagt voor het vaderschap van haar kind. Haar vraag komt precies op het goede moment. Het bestaan thuis, met poes en man Aad, is een sleur geworden. In het verzorgingshuis waar hij werkt, gaat iedereen dood. Erik wil leven en het leven doorgeven. Dan benadert ook vriendin Sonja hem met de vraag of hij donor wil worden. De wensvadergaat over veertigers op drift en oude mensen die het leven afronden. Een tragikomedie waarin mensen de strijd aangaan met hun lichamelijk verval, de biologische klok en smartphones. Terloops worden ethische dilemma’s rondom nieuw en voltooid leven aangesneden.

Veel mensen in de verhalenbundel De hond die overstak van Jaap Krol zijn einzelgängers die aan zelfoverschatting lijden, opportunisten die zich buitenspel wanen, maar doorgaans een goede inborst hebben. De kracht van deze verhalen is dat ze zich afspelen tegen de meest alledaagse decors. Dat kan een portiekflat zijn, maar ook een kantoor of een stadsbus. Verhalen die schuren en scheuren, op weg naar het demasqué.