Biografie De Ploeg-kunstenares Alida Pott een groot succes

31 augustus 2018

In juni verscheen het boek Aangeraakt door een nieuw licht – Alida Pott & De Ploeg, verzorgd door kenner Doeke Sijens. Dit jaar wordt volop herdacht dat de roemruchte kunstkring honderd jaar geleden werd opgericht. Het werk van Alida Pott is momenteel dan ook op de grote overzichtstentoonstelling van De Ploeg in het Groninger Museum vertegenwoordigd. Deze gelegenheid om het werk van Alida Pott eindelijk eens extra in de schijnwerpers te zetten middels dit biografische boek vol afbeeldingen wordt alom gewaardeerd door pers en lezers.

Joep van Ruiten schreef in het Dagblad van het Noorden: ‘Doeke Sijens schreef een rijk geïllustreerd boek over Pott. Het vertelt deels wat we al hadden kunnen weten, maar voegt daar vondsten en inzichten aan toe waardoor een genuanceerd beeld ontstaat. Werd Pott aanvankelijk als kunstenaar veronachtzaamd en later neergezet als tragisch want vroeg gestorven, Sijens presenteert haar als een zelfbewuste, talentvolle vrouw die midden in het leven stond.’

Voor kunstcriticus Joyce Roodnat van NRC Handelsblad was de tentoonstelling een eerste kennismaking met Alida Pott, en ons boek hielp daarbij: ‘Ik lees het en watertand bij de afbeeldingen van haar werk.’ Lees de rest van haar lofzang op het werk van Pott online.

Lezer en kunstliefhebber Wilma Lankhorst schreef een uitgebreid stuk over het boek en de tentoonstelling op haar weblog: ‘Het boek van Sijens leest vlot weg en is voorzien van talrijke prachtige afbeeldingen van Alida’s werk. Een echte aanrader voor iedereen die meer wil lezen over deze bijzondere, onafhankelijke artistieke geest.’

De tentoonstelling in het Groninger Museum is nog tot begin november te zien, met dus een handvol werken van Alida Pott. Het boek van Doeke Sijens over deze bijzondere kunstenares is volop verkrijgbaar.