De kinderen van papa Koto – Een rondreis door Madagaskar

In De kinderen van papa Koto volgen we Jan Boonstra tijdens zijn verkenning van Madagaskar, een betrekkelijk onbekend eiland voor de zuidoostkust van het Afrikaanse continent. Toch een eiland zo groot als Frankrijk en de Benelux samen.

Madagaskar is bekend om zijn unieke flora en fauna. Het is echter niet alleen een ideale vakantiebestemming voor wie is geïnteresseerd in reptielen, lemuren en endemische orchideeën. Wie het land bezoekt, raakt evenzeer onder de indruk van de buitengewoon vriendelijke, maar straatarme, bevolking. Zoals we inmiddels van Boonstra kunnen verwachten – vorig jaar verscheen van hem Veertigduizend Engelen, een rondreis door Ethiopië – zijn het ook in Madagaskar met name deze innemende mensen die in zijn verhalen en op zijn foto’s tot leven komen.

Wie door Madagaskar reist, hinkt steeds op twee gedachten. ‘Het rode eiland’, zoals Madagaskar wel wordt genoemd, lijkt soms onmiskenbaar Afrikaans, terwijl het op een ander moment typisch Aziatisch aandoet. We volgen de schrijver en zijn vrouw op hun tocht door dit schitterende land. Een tocht waarbij de ringstaartmaki’s in de bomen wachten tot ze weer zijn doorgelopen, maar waarbij de kinderen net zo lang staan te dansen en te zwaaien tot ze uit het zicht zijn verdwenen.

De kleur die de Malagassiërs aan hun land geven is onmiskenbaar Afrikaans. In De kinderen van papa Koto zijn dit letterlijk de kleuren die je op de foto’s ziet. Het is ook de ‘couleur locale’ die je proeft bij het lezen van dit vlot geschreven en vaak geestige reisboek.

De pers:

Nederlands Dagblad ‘De auteur woont een rituele herbegrafenis bij … Het boek is een goede introductie in een onbekend land.’

NBD BIBLION ‘De auteur (zijn) interesse ligt vooral in de plaatselijke bevolking, met name de kinderen, met wie hij (ook met zijn camera) contact zoekt. … De teksten zijn vlot geschreven en soms geestige toeristische notities, ondergebracht in ruim twintig hoofdstukken.’

Leeuwarder Courant ‘Jan Boonstra … is vooral onder de indruk van de vriendelijke bevolking. In zijn boek … waarin hij verslag doet van een rondreis door Madagaskar, draait het dan ook vooral om de mensen.

333TRAVEL (recensie op website) ‘De stijl is vlot en geestig en een flinke dosis zelfspot is hem niet vreemd. Ook nu weer zijn het vooral de alledaagse taferelen en de ontmoetingen met de plaatselijke bevolking die op zeer beeldende wijze worden beschreven. Ook op de foto’s waarmee het boek rijkelijk is geïllustreerd spelen mensen de hoofdrol.

Sawadee Reizen (recensie op website) ‘Als voorproefje (voor een reis) is het boek … geschreven door Sawadee reiziger Jan Boonstra, een echte aanrader.

Koning Aap Reizen ‘(…) Jan Boonstra (doet) op beeldende wijze verslag van zijn ontmoetingen met de locals.

De kinderen van papa Koto

Jan Boonstra

Over de auteur(s)

Jan Boonstra

Meer van deze auteur(s)