Doodstil – Dood en begraven in Groningen

De dood is een fascinerend onderwerp. De laatste jaren is er een stroom aan publicaties op gang gekomen over begraafplaatsen en begrafenisrituelen. In Doodstil wordt een historisch en actueel beeld gegeven van de dood in de provincie Groningen.
Oude grafzerken en nieuwe kunstzinnige grafmonumenten. De betekenis van de vanitasvoorstellingen op houtsnijwerk en in steen. De opkomst van de rouwadvertentie en het tegengaan van exuberante begrafenismaaltijden in de negentiende eeuw. ?Op de begrafenissen, hier utigsten genoemd, zijn soms wel veertig tot zestig gasten. Men eet en drinkt er als op een bruiloft, sommigen tot vol en zad wordens toe, als voor eene gehele week, sterke drank wordt er niet vergeten?, klaagde een hoofdonderwijzer uit Finsterwolde.

Dichters Jan Glas, Rense Sinkgraven en Remco Ekkers schreven nieuwe poëzie over begraafplaatsen. Fotografen, waaronder Jean Paul Yska, maakten prachtige sfeerreportages van de Groninger kerkhoven.

Doodstil is een boek boordevol historie en informatie. Het mooi uitgegeven werk past in de kunst- en cultuurserie van Uitgeverij kleine Uil waarin eerder het veelgeroemde boek De Groninger blaarkop uitkwam.
Bekende historici en publicisten als Stefan van der Poel, Marcel Broersma, Harm van der Veen, Johan de Haan en Doeke Sijens werkten mee aan deze productie.

 

Meer van deze auteur(s)