Reizen over de trans-Siberische spoorlijn van Moskou naar Ulaanbaatar en Peking

De trans-Siberische spoorlijn is, met een totale lengte van 9.289 kilometer, de langste spoorlijn ter wereld. Het loopt van Moskou tot aan Vladivostok en verbindt Europa met Azië. Denise van Dalen (1991) volgt, iets meer dan honderd jaar na de voltooiing van de trans-Siberische spoorlijn, met haar vriend de overblijfselen van een bewogen geschiedenis. In Het spoor van de tsaar reist ze van Moskou naar Siberië en stapt ze over op de trans-Mongolische spoorlijn naar Ulaanbaatar en Peking. Ze ontmoet markante personages met boeiende verhalen: van Russische journalisten, bijgelovige docenten en Siberische boswachters tot Mongoolse nomaden en stadsbewoners.

In Het spoor van de tsaar – Reizen over de trans-Siberische spoorlijn van Moskou naar Ulaanbaatar en Peking combineert Van Dalen persoonlijke observaties met anekdotes over het verleden en over de mensen die ze ontmoet. Ze vertelt de verhalen achter het raadselachtige Rusland, Mongolië en China: landen die zich alle drie in ongeveer dezelfde periode van hun keizers hebben ontdaan.

De pers over Het spoor van de tsaar:

‘Mooie combinatie van heden en verleden, van persoonlijke en historische verhalen.’
Margot Poll op NRC Handelsblad

‘Van Dalen heeft het boek is in een prettige stijl geschreven, door de afwisseling van ervaring en geschiedenis blijft het constant boeiend om te lezen en is het ook leerzaam zonder belerend te zijn. Met quotes tussendoor en een serie foto’s als afsluiting is het een heel compleet reisverhaal. Het mee kunnen reizen als lezer op deze bijzondere reis geeft een gevoel van toch weggeweest te zijn, als is het alleen maar in het hoofd. Een mooi alternatief voor als reizen even onmogelijk is.’
Marieke Scheers op Hebban

 

Het spoor van de tsaar

Denise van Dalen

Over de auteur(s)

Denise van Dalen