Universiteitsmuseum Groningen

Panorama van de wetenschap is een rijk geïllustreerd boek vol verhalen over objecten en collecties van het Universiteitsmuseum Groningen. Dit boek biedt een uniek venster op de ontwikkeling van de wetenschap in de afgelopen vierhonderd jaar.

Opvallend is de enorme verscheidenheid aan objecten die het Universiteitsmuseum herbergt. Vrijwel alle wetenschapsgebieden zijn vertegenwoordigd, naast fraaie objecten uit de geschiedenis van de Groningse universiteit. De voorwerpen die hier centraal staan zijn dan ook zeer uiteenlopend: van de oudste elektrische wagen ter wereld tot een van de eerste rijsimulatoren, van de meteoriet Krasnojarsk ter aarde gekomen in Siberië tot de eerste Nederlandse satelliet, van de echte kop van Jut tot het hoofd van een orang-oetan en van een heel vroeg planetarium tot een parallactisch instrument dat onze blik op het universum voor altijd veranderde.

In Panorama van de wetenschap vertellen specialisten en kenners verhalen over wonderlijke, vernuftige en zeldzame museumstukken. Deze verhalen laten zien hoe onderzoekers gefascineerd werden door de wereld om hen heen en hoe ze probeerden om deze beter te begrijpen. Zo ontstaat een brede blik op de ontwikkeling van de wetenschap, vanaf de vroege zeventiende eeuw tot Nobelprijswinnend onderzoek van vandaag.

Deze uitgave verschijnt in samenwerking met het Universiteitsmuseum en de Rijksuniversiteit Groningen in een reeks publicaties waarin de historie van de universiteit wordt belicht.

Panorama van de wetenschap

Franck Smit

Over de auteur(s)

Franck Smit