‘Wat je níet schildert, is wat je wilt laten zien,’ zegt beeldend kunstenaar Dolf Verlinden over zijn eigen werk. Veld verkennen laat de ontwikkeling van het werk van Verlinden zien in deze eeuw. Een ontwikkeling waarbij de schilderijen steeds abstracter werden. Een duidelijk markeringspunt is in 2012 het werk Kantelmoment. Verlinden bevrijdt zich van het doek in de traditionele lijst, zijn schilderwerken gaan steeds meer en vaker een relatie aan met de ruimte.

In een begeleidend essay plaatst kunsthistoricus Antoon Melissen het werk van Verlinden in de traditie van uiteenlopende kunstenaars als Donald Judd, Ellsworth Kelly, Sol LeWitt, Frank Stella en Marcel Duchamp. ‘Afgezet tegen (post)minimalistische tendensen hecht Verlinden immers grote waarde aan het creatieve proces, aan werken op het snijvlak van planning, intuïtie en toeval.’ Het werk van Dolf Verlinden zal dit voorjaar in het Groninger Museum te zien zijn.

‘Wie dacht dat het veld van de abstracte kunst al verkend was, heeft het mis. Dolf Verlinden verrijkt ons met nieuwe beelden en inzichten.’
Andreas Blühm, directeur Groninger Museum

veld verkennen

Dolf Verlinden

Over de auteur(s)

Dolf Verlinden