De geschiedenis van het beleg en ontzet van Groningen in 1672 spreekt nog altijd tot de verbeelding. Er was sprake van spanning, tragiek, sensatie en blijdschap. Er waren helden, verliezers en vooral veel onnodige slachtoffers. Nadat vijandelijke troepen grote delen van Nederland hadden overmeesterd, rukten Keuls-Munsterse soldaten op naar Groningen. Onder leiding van hun bisschoppen vuurden zij wekenlang bommen en granaten op de stad af. Dat was tevergeefs, want Groningen hield stand. Zo werd het verzet in het noorden van het land een keerpunt tijdens het zogeheten Ramp- of Bisschopsjaar.

De herdenking van 350 jaar ontzet van Groningen was in 2022 aanleiding om nieuwe invalshoeken te verkennen. Dit boek bevat vier bijdragen waarin zowel de geopolitieke en militaire context als de beleving van de belegering en het ontzet aan bod komen. Veel aandacht is er voor de eigentijdse bronnen: wat vertellen ons kranten, brieven, prenten en pamfletten uit 1672 over wat zich in dit jaar in Groningen afspeelde? Speciale belangstelling is er voor de rol van de universiteit tijdens het militaire conflict. Haar studenten droegen bij aan het verzet dat resulteerde in de vrijheid die na afloop gevierd kon worden.

Verzet en vrijheid verschijnt onder redactie van Arjen Dijkstra en Joop W. Koopmans, met bijdragen van:

Judith Brouwer – datacurator bij het Huygens Instituut voor Geschiedenis en research data manager bij het Meertens Instituut, allebei gevestigd in Amsterdam. In 2013 promoveerde zij aan de Rijksuniversiteit Groningen op het boek Levenstekens. Gekaapte brieven uit het Rampjaar 1672 (handelseditie: Hilversum 2014). Haar onderzoek is gericht op briefcultuur in de Republiek.
Arjen Dijkstra – tot oktober 2022 directeur van het Universiteitsmuseum Groningen en is sindsdien directeur van Tresoar, Leeuwarden. Zijn expertise betreft de geschiedenis van wetenschap in relatie tot de samenleving. Zijn laatste boek is De Hemelbouwer. Een biografie van Eise Eisinga (Gorredijk 2021).
Joop W. Koopmans – universitair hoofddocent Vroegmoderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek is gericht op de geschiedenis van politiek en media in vroegmodern Europa. Zijn laatste boek is Het nieuws verbeeld. Oorlog en vrede in de titelprenten van de Europische Mercurius (1690-1750) (Hilversum 2021).
Benjamin van der Linde – als historicus en coördinator voor de regionale geschiedenis van het Eemsland verbonden aan de Emsländischer Heimatbund in Meppen. Zijn onderzoek is gericht op de betrekkingen tussen Nederland en Oost-Friesland in de vroegmoderne tijd. Hij publiceerde onder meer Das Leibregiment der friesischen Statthalter. Kriegsgerichte, Offizierslaufbahnen und militärische Lebenswelten in den Garnisonsstädten Leeuwarden, Groningen und Emden 1666-1752 (Berlijn 2016).

University of Groningen Press | UGP

De fysieke boeken van University of Groningen Press worden in samenwerking met Uitgeverij kleine Uil gedistribueerd.

The Open Access editions zijn verkrijgbaar via University of Groningen Press

ISBN ePDF: 9789403429458

Verzet en vrijheid – Het Gronings Ontzet van 1672 en de Universiteit