‘De Lijst’ van Rob Stoker gepresenteerd

02 november 2018

De lijst, de debuutroman van Rob Stoker is vorige week onder grote publieke belangstelling gepresenteerd. De lijst is een komische en licht vileine roman over het huidige onderwijs en de uitwassen ervan. Stoker oud-docent kon veel van zijn ervaringen erin kwijt. ‘Maar het is geen sleutelroman, hoor. Ik reken met niemand af en gelukkig ben ik ook niet zo verknipt als de hoofdpersoon van dit boek,’ verklaarde Stoker lachend bij de presentatie.

Rob Stoker had al diverse ideeën voor romans in zijn hoofd, maar de moord op zijn dochter Kim zorgde ervoor dat zijn eerste boek, 30 messteken, over haar ging. Een hartverscheurend boek over de rouw van een vader en het onrecht in ons rechtssysteem. Het boek kreeg terecht veel aandacht. Nu, tweeënhalf jaar later, vis daar De lijst. De roman markeert een nieuwe start in het leven van de auteur.

De lijst gaat over Tim van Galen, muziekdocent in het voortgezet onderwijs. Tim zit boordevol opgekropte frustraties. Door zijn onvermogen om ad rem te reageren op collega’s, die hem met grote regelmaat vernederen en irriteren, smeedt hij een plan om wraak te nemen. Zijn eerste maatregelen zijn nog goed te overzien, maar al snel raakt Tim verstrikt in zijn web van leugens. In de loop van het schooljaar krijgt hij steeds meer contact met Maud, een van zijn leerlingen. Tim beseft tegen wil en dank dat zijn acties en de omgang met zijn oogappel niet zonder gevolgen blijven… Zal Tim op tijd bij zinnen komen? Of zal zijn duivelse plan, de lijst, een allesverwoestende uitwerking hebben?

Rob Stoker is bij de volgende boekhandels te treffen voor een signeersessie:

zaterdag 3 november: Bruna Rietlanden, Emmen: 15.00-17.00 uur.

zaterdag 10 november: The Readshop XL Vermeer, Emmen: 15.00-17.00 uur.

RTV Drenthe en Emmen.nu besteedden reeds aandacht aan de roman. De regionale omroep RTV Drenthe schreef: ‘Auteur Rob Stoker geeft aangrijpend debuut vervolg met geestig fictieboek.’ Luister hier het radio-interview met Rob over De lijst terug.

De lokale nieuwssite Emmen.nu schreef over het boek: “De lijst is harder en cynischer dan De Luizenmoeder.” Lees het online interview met Rob hier terug.

Ook de eerste recensies van de roman druppelen binnen. Klaas van der Meulen schreef op zijn weblog het volgende over De lijst: “Na Stokers debuut Dertig messteken is De Lijst een mooie start op weg naar meer. De omnipresentie van de schrijver geeft de lezer concrete beelden vanuit elke persoon. Ik zou zeggen: verfilmen met vooral ontelbare close-ups van flesjes en doosjes op de trap. Vier sterren.”

U kunt het boek kopen bij uw lokale boekhandelaar of rechtstreeks via de website van Uitgeverij kleine Uil.