De natuur in met ‘Het prentenboek’

24 mei 2019

Onlangs verscheen bij kleine Uil, in samenwerking met Uitgeverij Extra, een nieuw natuurboek voor spoorzoekers en andere liefhebbers: Het Prentenboek van René Nauta en Aaldrik Pot. Met dit kloeke naslagwerk op zak trokken de auteurs het land in: ze schoven onder meer aan bij Vroege Vogels op NPO Radio 1 en ROEG! van RTV Drenthe.

Na het praktische, overzichtelijke Bushcraft Handboek is er nu een nieuwe titel in deze natuurreeks. Hierin worden prenten besproken van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en ongewervelden. Het boek bevat ruim 700 foto’s en meer dan 300 tekeningen: zowel voor- als achtervoeten van vele zoogdieren en voorbeelden uit het veld. Ongeveer 150 soorten en groepen dieren worden in detail beschreven en de verschillen met vergelijkbare soorten uitgelicht. Dit prentenboek is bruikbaar in grote delen van Noordwest-Europa (en daarbuiten) en het bevat veel mooie verhalen uit de praktijk. Het Prentenboek is geschreven voor zowel beginners als (ver)gevorderden. Kijk hier voor een inkijk-bladerversie.

Veel aandacht van media en pers
Op zondagochtend vertelden Aaldrik en René in de radiostudio van Vroege Vogels dat ze de afgelopen veertig jaar hebben geleerd “dat je nooit uitgeleerd bent. Dat je geregeld tot nieuwe inzichten komt of anderen ontmoet die je op iets wijzen wat je zelf nog nooit eerder is opgevallen.” Ook legden ze tot in detail uit waarom de prent van een vos een vos is met behulp van foto’s en tekeningen. Het interview is online te beluisteren.

In het natuurprogramma ROEG! van RTV Drenthe werden de auteurs gefilmd terwijl ze vertellen over hun nieuwe prentenboek. “We willen mensen op weg helpen avonturen te beleven.” Verder leggen de auteurs uit hoe je onduidelijke afdrukken kunt lezen: “Bijzonder aan dit naslagwerk is dat er ook foto’s in staan van prenten die niet zo duidelijk zijn. Je komt namelijk vaak onvolledige prenten tegen. Het Prentenboek geeft aan wat de belangrijkste verschillen zijn tussen prenten die erg op elkaar lijken.” Het boek dient als handvat voor beginnende en ervaren spoorzoekers: “want echt iets leren over sporen gebeurt buiten. Oftewel: Learning about tracks means a lot of dirttime.” In het filmpje van RTV Drenthe zien we hoe René Nauta de prenten van een haas ontdekt.

In het Friesch Dagblad verscheen op 8 juni een mooi en uitgebreid stuk over Het Prentenboek. De krant schrijft hierin onder meer: “Het verhaal is voor elke leek goed te volgen dankzij de duidelijke illustraties en detailtekeningen.” Ook wordt met behulp van wat foto’s het verschil tussen pootafdrukken uitgelegd en deelt de krant nog enkele feitjes en getallen met de lezers.

Eerste lezersreacties
Via verschillende kanalen bereiken ons en de auteurs vele positieve berichten van lezers over Het Prentenboek. Een greep uit de eerste reacties:

“Ik ben enorm onder de indruk. Wat zit er een ongelofelijke kennis bij René en Aaldrik. Dit prentenboek is een aanrader voor iedere zoogdierliefhebber.”
– Maurice la Haye (teamleider/onderzoeker Zoogdiervereniging)

“Echt een prachtige gids waar ik nu al met veel plezier in zit te lezen om nog meer te leren over het kijken naar en determineren van prenten. Petje af voor René Nauta en Aaldrik Pot.”
– Johann (vleermeneer, monitoring en inventarisatie)

“Een prachtig boek. Zowel qua vormgeving als inhoud. Wat een werk. Complimenten aan iedereen die heeft meegewerkt.”
– ELO