Feestje van Fieke in de Kroeg van Klaas

12 maart 2018

Vrijdag 9 maart j.l. werd de columnbundel t Leven as olifantpuzzel van Fieke Gosselaar gepresenteerd in een afgeladen Kroeg van Klaas. Het was een gezellige en gevarieerde middag met voordrachten, muziek en luidruchtige kinderen.

Presentatie
Het is een weerzien vol bekenden voor de meeste gasten: familie, vrienden en kennissen van Fieke zijn massaal aangerukt om de doop van haar nieuwste boek te vieren. Geheel in lijn met de bundel heeft Fieke een aantal mede-columnisten gevraagd voor een bijdrage. RTV-Noord collega Erik Hulsegge trapt af met een lang verhaal over Ede Staal, de Tour de France en mensen de weg wijzen in de provincie. Buurvrouw Sonja Schulte, recensent voor het Dagblad van het Noorden, leest een verhaal voor over pannenkoeken eten bij Fieke, haar dikke kat en de haat-liefdeverhouding met hun straat in de Oosterpark. De laatste column komt van Fieke’s ‘laif’: Kasper Peters vertelt, met dochter Stien in zijn armen, over hoe zij samen elke week naar Fieke’s columns op de radio luisteren en wat ze die ochtend verder uitspoken.

Muzikaal wordt de middag omlijst door singer-songwriter en gitarist Edo de Vlieger, die mooie Nederlandstalige liedjes speelt over een drenkeling en alleen op vakantie gaan. Coen Peppelenbos praat de middag aan elkaar en ook Fieke ontkomt niet aan zijn roemruchte diepte-interview over de achtergrond en totstandkoming van haar columns. Natuurlijk wordt ook het eerste exemplaar uitgereikt aan René Walhout: de man die ervoor zorgde dat Fieke een wekelijkse column kreeg bij Radio Noord. De hoogtepunten hiervan, die Fieke al sinds 2012 elke vrijdagochtend voorleest, zijn nu dus gebundeld in t Leven as olifantpuzzel.

Over de bundel
Fieke Gosselaar groeide op in de polders bij de Dollard en heeft haar leven opgebouwd in de stad. Ze schrijft over haar werk bij de rechtbank en het leven thuis met ‘heur laif’. Samen gaan ze in de Oosterpark wonen. Een wijk die in rap tempo verandert, steeds meer mensen met verschillende achtergronden wonen er bij elkaar. Sommige van deze mensen krijgen een plek in de columns van Fieke. Al schrijvend komt een straat tot leven. Het huis wordt verbouwd, de katten struinen de buurt af, een kind wordt geboren. De jonge moeder neemt haar dochter mee de grote wereld in. Fieke observeert en schrijft herkenbaar over alledaagse dingen in haar leven. Al vijf jaar leest Fieke wekelijks haar columns voor op RTV Noord en leven luisteraars met haar mee.

t Leven as olifantpuzzel is een selectie van de beste columns van Fieke Gosselaar en geven een inkijkje in het moderne leven van een jonge vrouw.