Geslaagde presentatie ‘Americana outlaws’

30 oktober 2017

Vrijdag 27 oktober presenteerde Wiebren Rijkeboer voor een volle zaal in het Goudkantoor te Groningen zijn nieuwste boek in onze Tzum-reeks: Americana outlaws. 50 singer-songwriters uit de seventies.

Het boek bevat een uitgebreide verzameling van bonte figuren uit de Amerikaanse muziekscene van de jaren zeventig: muzikale helden wiens leven en muziek door Rijkeboer met veel passie worden verteld. Geniet van de verhalen over Fred Neil en zijn dolfijnen, rock-‘n-roller en wereldberoemd keramist Ron Nagle of Judee Sill: een engel met gebroken vleugels. Rijkeboer richt een monument op voor de rustloze zwervers en kosmische cowboys, wiens werk vaak onterecht alleen in de collecties van de échte liefhebbers te vinden is.

Tot die échte liefhebbers mag ook voetbaltrainer Ron Jans gerekend worden, met wie Rijkeboer al decennialang bevriend is. Jans hield tijdens de presentatie een mooi verhaal over zijn zoektocht naar nieuwe oude muziek en hoe Wiebren hem als geen ander daarin de juiste weg wijst. Jans noemde de auteur ‘zijn grote held en favoriete muziekrecensent’, wat door diverse aanwezigen werd beaamd.

De auteur kwam zelf ook aan het woord in een gesprek met Coen Peppelenbos, waarin Rijkeboers liefde voor obscure songwriters en het woeste Amerikaanse land stevig werden uitgediept. Ook werden er melancholische herinneringen opgehaald aan het grasduinen tussen de allernieuwste releases in diverse platenzaken, hetgeen in het geval van Rijkeboer geleid heeft tot een collectie van 12.000 elpees.

Americana outlaws is alweer het tiende deel in de Tzum-reeks: boeken over uiteenlopende onderwerpen die niet snel het levenslicht zouden zien, maar volgens ons wel de moeite waard zijn om gelezen te worden. Eerdere delen handelden over het complete oeuvre van Louis Couperus, ontmoetingen met bijzondere stervelingen in Parijs of Londen en de liefde voor nutteloze voorwerpen die je maar niet weg wilt gooien. Met Americana outlaws is er na Bloedend hart. Een leven in vijftig Nederlandstalige hits weer een fraai muziekboek aan onze reeks toegevoegd: een mooie titel voor in de uitdijende platenkast.

 

© Fotografie: Alfred Oosterman