Stampvolle presentatie ‘Het waaide er’ van Jan Glas

20 november 2017

Zondagmiddag werd de langverwachte bundel Het waaide er van Jan Glas feestelijk gepresenteerd in een afgeladen Café Mulder te Groningen. Er waren muzikale, poëtische optredens, een interview en een mooie uitreiking van de eerste exemplaren. Na afloop waren er bitterballen en mocht Jan de nodige bundels van een handtekening of persoonlijk bericht voorzien. Een meer dan geslaagde middag aldus ons.


Jan Glas reikt de eerste exemplaren van zijn nieuwe bundel uit aan zijn gewaardeerde (literaire) buren: Karel ten Haaf, Marjan Feith en Anneke Claus.

De presentatie in Café Mulder bestond uit een fijn programma, en werd geopend en afgesloten door de Groningstalige folk van de sympathieke Bert Hadders. Daarna waren er twee korte optredens van de dichters Jan Willem Dijk en Annie Martens: beiden oud-leerlingen van Jan Glas aan de schrijversvakschool te Groningen. Daarna was er een interview over de nieuwe bundel door Louis Stiller, waarin de toon en vormexperimenten van Het waaide er werden afgezet tegen het eerdere werk. Jan vertelde met zichtbaar genoegen over het werkproces, ups en downs en hetgeen hij met deze poëzie tracht te zeggen. Natuurlijk droeg hij gedurende en na het interview ook enkele gedichten voor, waaronder PortretKleine balladeHotel Sergueï, Vlies en het ‘vierkanten’ gedicht Abstract II. Zowel Louis als redacteur Coen Peppelenbos feliciteerden Jan Glas met zijn volgens hen beste bundel tot nu toe. Ten slotte reikte hij de eerste exemplaren uit aan zijn drie geliefde buren, waarna Bert Hadders de middag muzikaal afsloot.


Bert Hadders treedt op bij de bundelpresentatie in Café Mulder.

Met Het waaide er heeft de Groningse dichter Jan Glas (Uithuizen, 1958) zijn zesde bundel afgeleverd. Jan is tevens bekend als beeldend kunstenaar en zanger. Hij dicht in het Nederlands en Gronings. Hij is hoofdredacteur van het tijdschrift Krödde en redacteur van Webloug. Zijn werk werd geprezen door Wim Brands en de Dichter des Vaderlands, Ester Naomi Perquin. Glas treedt regelmatig op en stond onder meer op Poetry International, Dichters in de Prinsentuin en de Nacht van de Poëzie. Het Dagblad van het Noorden karakteriseerde zijn vorige bundel als volgt: ‘volstrekt onvoorspelbare en prettig gestoorde poëzie. Met nu en dan serieuzere ondertonen, die dankzij de broodnuchtere taaltoets van de dichter nooit zwaarwichtig klinken.’ Ook zijn nieuwe bundel staat vol gedichten die hierbij aansluiten, zij het dat de toon soms wat zwaarder en daarmee prikkelender is, en Jan ook qua vorm en inhoud weer nieuwe grenzen verkent. De bundel handelt over misverstanden rond Albert Speer en een dansende beer. Over wanneer je wel en niet uitgebreid kookt. Een jonggestorven soldaat. Over Sergey Dolkoroekov en de man uit Apeldoorn die verliefd werd op Luxemburg. Over het meisje dat borsten op haar rug had laten tatoeëren en het kind dat Konijn werd genoemd. Geniet kortom van de ‘innemende gekte’ in het werk van Jan Glas, en laat je overtuigen door al zijn bijzondere verzen: de nieuwe bundel is nu verkrijgbaar.


Redacteur Coen Peppelenbos van Uitgeverij kleine Uil feliciteert Jan Glas met zijn nieuwe bundel ‘Het waaide er’.