Inburgeringscursus Groningen verovert Nederland!

30 november 2018

Duizenden lezers hebben dankzij het boek Inburgeringscursus Groningen, dat in 2007 verscheen bij onze uitgeverij, een goede entree kunnen maken in de stad en provincie Groningen. Tien jaar later is er veel veranderd: Peter Rehwinkel werd met pek en veren de stad uitgejaagd, op de Grote Markt verrijst langzaam maar zeker het Groninger Forum, als het niet instort door de aardbevings die de provincie teisteren. Als klap op de vuurpijl werden Groningen, Haren en Ten Boer gedwongen om te fuseren, waarmee de gemeentegrens opschuift.

Hoog tijd dus voor een update, aldus auteurs Herman Sandman en Frank den Hollander. Het resultaat is de Inburgeringscursus Groningen 2.0, die sinds vorige week in de boekwinkels ligt. De release van deze nieuwe uitgave heeft heel wat losgemaakt in de (landelijke) media. Groningen staat ineens weer helemaal op de kaart! Hieronder een overzichtje van de voornaamste aandacht die het boekje tot dusver ten deel viel. Hebt u interesse in een interview met de auteurs, of wilt u een lees-/recensie-exemplaar ontvangen? Neem dan contact op met kleine Uil.

De Telegraaf pakte dinsdag paginagroot uit met een artikel over hoe Groningen dolgraag achterloopt. Marie-Thérèse Roosendaal interviewde de heren, en ontlokte hen prikkelende citaten:
‘Groet in Groningen altijd met “moi”, dat staat voor hoi, hallo, goedemorgen en tot ziens.’ / ‘Wij kennen vijftig soorten “ja”.’ / ‘Vraag je in een winkel waar ze schreeuwen om wisselgeld of je gepast zal betalen, zeggen ze: “Ja, mag wel”. Een uiting van uitbundig enthousiasme!’

Diezelfde ochtend was Herman Sandman te horen in het zeer populaire radioprogramma Evers staat op van Radio 538. Het interview over hoe in te burgeren is online terug te luisteren.


De Grote Markt verandert.

Een dag eerder had OOG Radio de primeur: in de ochtendshow aldaar vertelde Herman over het boekje en de nodige update.

In het Dagblad van het Noorden verscheen een stuk van Lieke van den Krommenacker, die in navolging van onze auteurs de provincie introk en aldaar de Groningers aan de tand voelde. Van het kerkje van Oostum tot aan Kaarsenmakerij Wilhelmus in Eenrum: Lieke bezoekt de kleurrijke plaatsen die in het boek fraai worden beschreven. Het artikel is online terug te lezen.

Op de website van de Groninger Krant verscheen al eerder een stuk over de Inburgeringscursus: ‘Groningen staat in de rest van het land bekend als de stad waarin kroegen geen sluitingstijd kennen en de lokale FC elk weekend een horrorevenement organiseert. Kortom: een rijk cultureel leven. Maar de tijd staat niet stil en de huizen ook niet sinds aardbevingen Stad en ommeland om zijn grondvesten laat schudden. (…) Het boek is een onmisbare gids voor nieuwkomers in Stad en ommeland. De cursisten krijgen een korte uitleg over de zeden en gewoonten van de Groningers, worden rondgeleid langs de flora en fauna (’t Peerd van Ome Loeks) in stad en leren de bekendste afkortingen van sportverenigingen, zoals die van handbalvereniging G&S (Griepen & Smieten).’

De Inburgeringscursus Groningen is natuurlijk verkrijgbaar in de (Groningse) boekhandel, maar ook te bestellen via onze website.