‘Hand schudt hoofd’ van Karel Feenstra feestelijk gepresenteerd

17 december 2018

We zijn alweer toe aan het twaalfde deel in onze Tzum-reeks, waarin de medewerkers van het literair weblog een bundeling maken van hun bijdrage.

Elke donderdag staat er van Karel Feenstra een verhaal in 80 woorden op Tzum. De beste stukken van de afgelopen jaren zijn aangevuld met een nog niet eerder gepubliceerd langer verhaal, dat natuurlijk wel bestaat uit fragmenten van 80 woorden. Feenstra schrijft over diverse en persoonlijke thema’s – van pijnlijke bekentenissen tot zijn reizen langs de overblijfselen van oorlogen, over tandwielen, vleugels en een voetenpark, maar ook over de auteurs die hem inspireren en wiens werk hij koestert. In het slotdeel over ‘De lotgevallen van Willem van Normandië’ weet hij met weinig woorden een grote geschiedenis op te roepen die tot nadenken en vermaak stemt. Aldus Arnon Grunberg: ‘Het proza van Karel Feenstra is de betere poëzie.’

Afgelopen vrijdagmiddag was tout kunstminnend en speech-schrijvend Den Haag uitgelopen voor de presentatie van Hand schudt hoofd in Zaal 3.
Feenstra ontving het eerste exemplaar van Coen Peppelenbos en gaf dat direct door aan zijn vader. Acteur Roel Goudsmit las enkele stukken voor die naar meer smaakten en journalist Theodore Pronk onderwierp de auteur aan een diepte-interview. De uitgever was blij, want we kwamen met vijf dozen en lieten niets achter. De signeerpen van Feenstra draaide overuren op deze geslaagde middag.