Veel aandacht voor ‘De sollicitant’ van Bram Esser

17 december 2018

Onlangs verscheen het elfde deel in onze Tzum-reeks: De sollicitant van Bram Esser. In dit boek duikt de filosoof onder in werkgeversland: hij stuit op bizarre vacatures en schrijft daarop creatieve sollicitatiebrieven, waarin hij liefde en leed deelt, en een bedrijf met ongevraagde adviezen de goede weg op probeert te sturen. Het komische boekwerk bleef niet onopgemerkt!

Zaterdag 8 december schoof Bram aan bij het populaire programma Spijkers met Koppen op NPO Radio 2, waar hij door cabaretier Dolf Jansen werd geïnterviewd over zijn brievenbundel. Het was een boeiend en komisch gesprek, waarin Dolf Jansen halverwege uitriep: ‘Er staan alleen maar goede ideeën in dit boek.’ Het gesprek is online terug te luisteren en zelfs te zien!

Natuurlijk kon Radio Noord niet achterblijven: in het programma Babette op Noord vertelde hij over zijn werk; ook dat gesprek kun je online beluisteren (Bram spreekt vanaf ca. 10 min).

Op de dag van de presentatie pakte het Dagblad van het Noorden al groot uit met een mooi stuk waarin Bram door Lieke van den Krommenacker wordt geïnterviewd over de vele brieven die hij schreef en de gedachte erachter. Dat stuk, inclusief enkele brieffragmenten, vindt u onderaan dit artikel.

Het boekenweblog Hebban had de eer om als eerste een bespreking van De sollicitant af te leveren. Recensent Marvin O. schreef de volgende alinea over de ‘heerlijk originele sollicitaties’:
‘De lezer zal het worst wezen of de brieven ook echt verstuurd en beantwoord werden of niet. Het belangrijkste is dat dit een heel leuk boekje is, erg ontspannend en vol goed gevonden overdenkingen. Deze ode aan de sollicitatiebrief verheft sommige beoefenaars van alledaagse beroepen haast tot kunstenaars. De sollicitaties voor Segway-Pelgrim, ontwerper van tampons of pedo-buddy zijn enkele voorbeelden van werkelijk hilarische vondsten. Deze bundel is zeer de moeite van het lezen waard en is bijzonder effectieve medicatie tegen aanvallen van somberheid tijdens de huidige donkere winteravonden.’

Tot slot werd er op de website Loopbaanadvies.net ook even gewag gemaakt van het boek: ‘In zijn zoektocht naar werk balanceert Bram Esser op de grens van geloofwaardigheid en absurditeit. Dit boek helpt je niet om een baan te vinden, maar wel om even te relativeren en een glimlach op je gezicht te toveren.’

Genoeg aanbevelingen dus om De sollicitant in huis te halen!