Interview Nicolette Smabers in boekhandel Roelants in Nijmegen

29 augustus 2022

Op vrijdag 2 september om 17.00 uur wordt Nicolette Smabers door Peter Altena geïnterviewd in boekhandel Roelants in Nijmegen. Het persbericht van de boekhandel:

In ‘De nieuwe kleren van de keizer’ dist de Deense schrijver Andersen een frappant geval van collectieve verdwazing op. Een leerzaam sprookje, waar Nicolette Smabers deze namiddag aandacht aan besteedt in haar optreden over Vraag dat maar aan de pelikanen, een roman waarin ze haar personages veelvuldig laat piekeren over waarheid en verzinsels, over geloof en bijgeloof, en vooral: over de kunst van het niet willen weten. Dit laatste culmineert in een ruzie tussen Titia en haar tweelingbroer Bernard over de manier waarop hun familie omgaat met de Indische kant van hun familiegeschiedenis. Katalysator van de verzwegen en verdraaide verhalen daaromheen blijkt hun oom Jules te zijn geweest, – bijgenaamd de kletsmajoor, de roerdomp, de rattenvanger van Hamelen, de heiden. Oom Jules was na zijn thuiskomst vanuit het naoorlogse Indonesië  persona non grata bij zijn familie in Den Haag; zo was hij in het rivierengebied terecht gekomen.   

Deze en andere ‘nieuwtjes’ hoort Titia van Ada Muller, een vrouw die in de Ooijpolder bij Nijmegen woont, in hetzelfde dijkhuis als waar oom Jules destijds zijn intrek nam. Ze leerde hem kennen in de jaren zeventig, bij de acties tegen het rechttrekken van de Waalbocht. Ada slaat Titia met de wakkere feiten om de oren en uiteindelijk blijkt deze rattenvanger van Hamelen met zijn kletsverhalen heel dicht bij zoiets als een ‘vertelbare’geschiedenis te staan.

Vrijdag 2 september presenteert, vertelt, leest Nicolette Smabers over/uit/in haar nieuwste roman: Vraag dat maar aan de pelikanen. Daarna zal zij geïnterviewd worden door Peter Altena over boek, Ooij & schrijverschap. Achteraf staat een drankje klaar om gezellig na te praten.

Alvast aanmelden kan: mail naar roelants@roelants.nl

Het boek is uiteraard al in de boekhandel te krijgen!