Sisi-revival brengt ‘Mijn leven is van mij’ opnieuw onder de aandacht

29 september 2022

Er is sprake van een heuse ‘Sisi-revival’. De Oostenrijkse cineast Marie Kreutzer corrigeert het zoetsappige imago van de bekende keizerin Elisabeth van Oostenrijk in het momenteel in de bioscoop draaiende Corsage. De film mocht zich verheugen op positieve besprekingen in NRC, de Volkskrant en Trouw. Begin dit jaar was al een wilskrachtige Sisi te zien in de miniserie Sisi en op Netflix wordt deze week een tweede nieuwe miniserie gelanceerd, Die Kaiserin. In de maak is bovendien het drama Sisi & ich dat naar verwachting in 2023 verschijnt.

Dat Elisabeth (Sisi) een veel interessante historische figuur is dan de romantische mythe doet voorkomen blijkt ook uit Mijn leven is van mij, de op serieuze bronnen gebaseerde historische roman van Lucas Zandberg, een evergreen in ons fonds. Mijn leven is van mij blijft steeds leverbaar. Een eyeopener voor wie in de romantische mythe gelooft en een waardevolle aanvulling op Corsage en de beide nieuwe miniseries.