Mooie ontvangst voor de Regenboogreeks
06 juli 2018
Onlangs lanceerden we onze langverwachte Regenboogreeks: een reeks klassiekers uit de lhbt-literatuur. Romans die het waard zijn om opnieuw uitgegeven te worden. Oorspronkelijk Nederlandse romans én vertalingen komen in een klassiek vormgegeven reeks op de markt, zodat ook nieuwe generaties kunnen leren en genieten van een rijke literaire historie.
Tot ons genoegen wordt de reeks langzaam maar zeker opgepikt door de landelijke literaire pers. Trouw interviewde redacteur Coen Peppelenbos over de reeks onder het mom van ‘Klassieke gay-romans terug in de kast’. Peppelenbos liet in het gesprek onder meer optekenen: ‘Het is mijn plicht om dit werk weer tot leven te wekken.’ en ‘Het regenbooglogo is subtiel genoeg om hetero’s niet af te schrikken.’ Het volledige interview kunt u hier lezen. Ook NPO Radio 1, i.c. het VPRO-programma Nooit meer slapen, interviewde Peppelenbos over zijn plannen met de reeks. Zijn gesprek met Pieter van der Wielen is online terug te luisteren (vanaf 1:29:30).
Eerder riep de Vlaamse krant De Standaard het Verzameld werk van Willem Bijsterbosch al uit tot ‘Boek van de week’. Men schreef erover: ‘Een schrijver uit de marge, en toch een Verzameld werk. Willem Bijsterbosch’ moeilijk te classificeren homo-erotische korte romans krijgen misschien een verdiend tweede leven.’ De volledige bespreking vindt u hier.
Verder werden er al signalementen van beide boeken geplaatst in de Volkskrant en Letter en Geest van Trouw. De komende tijd verschijnen er nog enkele besprekingen in tijdschriften en andere literaire media.
Willem Bijsterbosch – Verzameld werk
Deel één is het Verzameld werk van Willem Bijsterbosch: een auteur die begon als dichter, maar na twee bundels overstapte op proza. Zijn novelles kregen lovende recensies. Nadat zijn zesde en laatste boek, de roman Van de wachters, in 1997 verscheen, raakte hij als schrijver vergeten. Ten onrechte, zo blijkt uit deze heruitgave van al het werk dat tijdens zijn leven is gepubliceerd. Een vitaal oeuvre in één band.
Damesschrijfbrigade Dorcas – Wilde rozen
Deel twee is de romancyclus Wilde rozen van Damesschrijfbrigade Dorcas. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig verschenen er enkele romans op de markt die direct een cultstatus verwierven: Wilde rozen, Minna zet door, Doortje vindt het geluk, Op eigen wieken en Gevaarlijke vrouwen. Deze boeken werden geschreven door een collectief dat opereerde onder de illustere naam Damesschrijfbrigade Dorcas. Alle avonturen van de vier generaties vrouwen zijn nu terug te vinden in één band, in de nieuwe spelling.