In het plaatsje Laboewangi vindt een aantal mysterieuze gebeurtenissen plaats. Op Java noemen ze het dat-waar-je niet-over-spreekt: een geheimzinnige, stille kracht. Resident Van Oudijck vindt dat maar onzin. Als hij een regent ontslaat omdat hij zich op een feest onbeschoft gedragen heeft, slaat de stille kracht toe.

Zijn jonge, sensuele vrouw, Léonie van Oudijck, houdt ervan mannen te verleiden. In het geheim heeft ze een verhouding met haar stiefzoon Theo, maar ook met Addy de Luce die als de Verleider bekend staat. Als Léonie zich gaat baden in de badkamer, wordt zij op onbegrijpelijke wijze met sirih, bloedrood sap, bespuwd. Daarna gebeuren er meer vreemde dingen in het residentiehuis: een spiegel wordt door een steen vernield, glazen breken spontaan in kleine stukjes en er klinkt hamergeluid.

Albert Kroezemann hertaalde deze tijdloze klassieker in hedendaags Nederlands met behoud van het oorspronkelijke karakter van de tekst.

Albert Kroezemann (Spijkenisse, 1963) studeerde Nederlands aan de Hogeschool Rotterdam. Op dit moment is hij werkzaam als teamleider brugklassen vwo en havo op het DevelsteinCollege in Zwijndrecht. Daarnaast is hij verbonden aan het Louis Couperus Museum in Den Haag. Hij hertaalde Langs lijnen der geleidelijkheid en schreef Naar Indiës blauwe bergen, op reis met Louis Couperus.

De stille kracht

Louis Couperus

Over de auteur(s)

Louis Couperus

Meer van deze auteur(s)