Bas Jan zit in zijn eindexamenjaar en wil kunstenaar worden. Hij heeft maar één specialisme en dat is vallen. Hij kan van trappen vallen, over drempels struikelen en van daken rollen, maar hij zint op een grotere stunt bij de toelatingscommissie voor de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Maar zomaar verdwijnen naar een nieuwe stad gaat niet: hij zorgt voor zijn jongere zusje en zijn dementerende, oude vader, voorheen een wereldberoemde goochelaar. Bas Jan bedenkt een plan om zijn vader mee te tronen van Salland naar zijn geboortestad Den Haag. Daar woont nog zijn enige broer met wie het contact al decennialang is verbroken. Wat is er gebeurd in het verleden?

Als Bas Jan de commissieleden kan overtuigen met een val die zo spectaculair is dat hij zonder bezwaar wordt toegelaten, dan lonkt er misschien een toekomst in de Hofstad, ook voor zijn vader van wie het geheugen in de vertrouwde omgeving toch geprikkeld wordt. Het loopt echter niet zoals Bas Jan het zich voorstelde.

In de ontroerende en luchtige roman De valkunstenaar geeft Coen Peppelenbos een portret van een adolescent die de sprong naar de volwassenheid maakt, maar zich nog niet los kan maken van zijn familie. De naam Bas Jan verwijst naar de valkunstenaar Bas Jan Ader. Een hommage.

Pers:
‘Tragikomsich, invoelbaar en meeslepend. Lezen dus!’
Arthur Japin op Twitter

‘Beheerst voert Peppelenbos de spanning op. Hij doet dat door een slimme dosering van kleine gebeurtenissen in korte hoofdstukken. Door iets tragisch te onthullen, door een geweldige verdwijntruc en door Bas Jan tot op het laatst te laten sleutelen aan het kunstwerk dat hem toelating moet opleveren bij de academie. Hij doet dat ook door steken onder water uit te delen en zo nu en dan ironisch cultuurkritiek te leveren.’
Joep van Ruiten in het Dagblad van het Noorden

‘Het verhaal is knap vormgegeven, leest prettig en ontroert. Een spannend en ontspannend verhaal.’
Drs. E. Wigchert, Biblion aanschafsuggesties

‘Kortom, een tintelend, prettig verhaal, met verrassende wendingen, dat de moeite waard is om te lezen.’
Hebban

‘”De valkunstenaar” is een tot nu toe onbekend gebleven roman, maar dat is volkomen ten onrechte. Niet alleen het bizarre verhaal, maar ook de gekozen structuur en de prachtige stijl waarin Peppelenbos het verhaal presenteert, zijn een genot om te lezen. De lichtvoetige humor  bezorgt je meermalen een glimlach op het gezicht. Wie zo’n leven in slechts 174 pagina’s weet over te brengen, kan schrijven.’
Cees van der Pol op Scholieren.com

 

De valkunstenaar

Coen Peppelenbos

Over de auteur(s)

Coen Peppelenbos

Meer van deze auteur(s)