Friese jongens houden van kaatsen, korfbal en meisjes. Zo?n jongen is Nyckle niet. Hoe hij zijn plek vindt binnen zijn familie en de wereld buiten Friesland vertellen de verhalen in deze bundel, die gelezen kan worden als roman.
Het leven van Nyckle vormt de rode draad door de verhalen. Soms is hij de hoofdpersoon, soms een andere Friese jongen. Maar bovenal geven deze subtiel geschreven verhalen een beeld van de zoektocht naar vriendschap; van het verlangen ergens bij te horen.
Friese jongens is een vertaling van de succesvolle Friese verhalenbundel Nei it lân fan palmerûzjen waarmee Doeke Sijens debuteerde, aangevuld met enkele nieuwe verhalen.

Doeke Sijens schreef naast de al eerder genoemde verhalenbundel een biografie over de Friese schrijver Reinder Brolsma, Sa’n tûzen blauwe skriften, waarvoor hij de Fedde Schurerpriis ontving. In 2004 verscheen zijn toonaangevende essaybundel over Friese schrijvers Douwe Kalma yn piama. In het Nederlands schreef hij met Coen Peppelenbos de vrolijke gay-romans Tavenier en Harde actie.

Friese Jongens

Doeke Sijens

Over de auteur(s)

Doeke Sijens

Meer van deze auteur(s)