Groeten uit Den Haag: Honderd jaar veranderingen in de stad

Je staat op dezelfde plek, maar in een andere tijd. Iedereen kent de vervreemdende sensatie van het kijken naar oude foto’s. Het verleden is verdwenen, maar nog merkbaar in de details.

Robert Mulder zocht honderd oude foto’s van de stad en maakte honderd recente foto’s op exact dezelfde plek. In één oogopslag zie je de veranderingen in beeld. De beeldbepalende ministeries, het verschil tussen zand en veen en de nabijheid van de zee hebben het aangezicht van de stad bepaald.

Groeten uit Den Haag laat zien wat er verdwenen en verschenen is in de stad. Door de oude en nieuwe foto’s in groot formaat naast elkaar te zetten, blijf je gefascineerd kijken naar de veranderingen. De ene keer valt de vergelijking uit in het voordeel van het verleden, de andere keer in het voordeel van het heden. De vooruitgang gaat soms gepaard met een dosis weemoed.

Pers over Groeten uit Den Haag:

‘Een prachtig boek.’ 
Eva Jinek

‘Zijn keuze is zo treffend dat weinigen het verzameld werk snel in de boekenkast zullen zetten en vergeten. Steeds weer neem je het boek ter hand om het weemoedig te bekijken. Om via de alfabetische namenlijst achterin straten als het Spui en de Hoefkade op te zoeken en je te verbazen over hoe goed het straatbeeld bewaard is gebleven.’ 
Leo van der Velde in het AD

‘Een fascinerend boek.’ 
Evert van der Veen op De Leesclub van Alles

‘Een ideaal cadeau voor de komende feestdagen.’ 
Piet Vernimmen in Ons Den Haag

Groeten uit Den Haag

Robert Mulder

Over de auteur(s)

Robert Mulder

Meer van deze auteur(s)