Voetsporen Fie Werkman & haar vader Hendrik Nicolaas Werkman

Alles komt opnieuw tot leven,’ schreef Fie Werkman toen ze haar herinneringen aan haar vader op schrift stelde. Zij probeerde in deze tekst de persoonlijkheid van Hendrik Nicolaas Werkman zo goed mogelijk te doorgronden. Werkman op zijn beurt voelde grote affectie voor zijn dochter, zoals blijkt uit de serie brieven die hij haar in het laatste oorlogsjaar schreef. Deze brieven worden in Voetsporen, samen met de klassieke tekst van Fie Werkman over haar vader, voor het eerst volledig gepubliceerd.

Het kunstenaarschap van Fie Werkman is nauw verbonden met het werk van haar vader, maar ze volgde wel een eigen koers. Volgens Henk van Os wist zij daarbij met ‘een kalme vanzelfsprekendheid’ tot verrassende vondsten te komen. Het leven van Fie Werkman, dat lang in de schaduw heeft gestaan van haar beroemde vader en haar roemruchte echtgenoot Siep van den Berg, komt in Voetsporen uitgebreid aan bod.

Wat zij over Werkman schreef, geldt ook voor Fie zelf. ‘Mijn vader was een zachtmoedig mens. Weinig opvallend ging hij door het leven; bedachtzaam, gevoelig, kwetsbaar, dromerig, poëtisch, opmerkzaam, kritisch en met humor.’

Voetsporen

Doeke Sijens

Over de auteur(s)

Doeke Sijens

Meer van deze auteur(s)