‘De onsterfelijke nachtegalen’ gepresenteerd in Veenhuizen

12 februari 2018

Zaterdagmiddag 10 februari streek de kleine Uil neer in Bitter en Zoet te Veenhuizen voor de presentatie van het natuurdagboek De onsterfelijke nachtegalen van Aaldrik Pot en Barbara de Beaufort. Een volle bak aanwezigen werd getrakteerd op mooie verhalen over en uit het boek, een vrolijk interview en lekkere hapjes. (Foto van het signeren gemaakt door Jan Duker.)

De middag begon met een korte wandeling door de schitterende natuur van Veenhuizen, onder leiding van oud-boswachter en auteur Aaldrik Pot. Ondanks de kou was er een flinke opkomst, en de wandelaars gingen samen met Aaldrik op zoek naar sporen van dieren. Onderweg werden er vooral vogels gespot – de zeldzame beesten lieten zich niet zien – maar dat mocht de pret en verhalen van Aaldrik niet drukken.

Terwijl men zich opwarmde met koffie en koek bij Bitter en Zoet ving de officiële presentatie aan. Redacteur Coen Peppelenbos praatte het geheel aan elkaar, feliciteerde de auteurs met het boek en vervolgens werd het eerste exemplaar uitgereikt aan de moeder van Barbara, die de schrijvers in Zwitserland aan elkaar introduceerde. Aaldrik sprak vol enthousiasme over zijn ‘bergmoeder’, die zichtbaar blij verrast was met deze eer. Daarna was het tijd voor twee bekenden van de auteurs, die ook als meelezers fungeerden tijdens het schrijfproces. Agmar van Rijn, werknemer van de stichting Groninger Kerken en recensent voor Tzum, prees de literaire kwaliteiten van het boek en de mooie, nieuwe inzichten over de dagelijkse natuur die je als lezer verwerft. Daarna was het de beurt aan Pauline Arends: boswachter in Drenthe en in die hoedanigheid collega van Aaldrik. Zij herkende de vele dwaaltochten door de natuur en de moeilijkheid om die schoonheid in woorden te vangen, maar was diep onder de indruk van hoe goed de auteurs hierin geslaagd zijn. Ook het samenspel tussen Aaldrik en Barbara in hun brieven, het gevoel dat je krijgt met hen mee op wandeling te gaan, is een heerlijk element van het boek, aldus de positieve meelezers.Hierna was het de beurt aan Coen, die de auteurs aan een van zijn beruchte ‘diepte-interviews’ onderwierp. We kregen inzicht in de totstandkoming van het boek, de moeilijkheden die onverwacht op hun pad kwamen en de toekomstplannen, want beiden gaven aan nog lang niet klaar te zijn met schrijven over de natuur. Met veel humor vloog het gesprek voorbij, terwijl het publiek steeds nieuwsgieriger werd naar de inhoud van de brieven in het boek. Dit bleek ook uit de lange rijen die zich na het officiële gedeelte vormden bij de tafel van de boekverkoop, waar menigeen met meer dan één exemplaar vandaan keerde.

Al met al een zeer geslaagde middag, niet in het minst door de gehaktballen die speciaal voor het uitgeefteam waren geregeld. Na afloop trokken allen huiswaarts door de natuur om massaal het boek te lezen.

Wilt u nog meer weten over De onsterfelijke nachtegalen? Op onze website vindt u informatie over het boek, een lijst met optredens van de auteurs in de Boekenweek (met als thema ‘natuur’), alsook een voorpublicatie. Verder was Barbara afgelopen week te horen op Radio Noord over de Nachtegalen, dat gesprekje kunt u hier terugluisteren (vanaf 8:20 min). Het boek is sinds deze week overal verkrijgbaar.