Lezers over ‘De lijst’
19 november 2018
Sinds het verschijnen van ‘De lijst’, de debuutroman van Rob Stoker, verschenen er enkele positieve reacties van lezers, online en in de papieren media. Hierbij een greep uit de recensies en interviews met Rob.
Oud-leraar Klaas van der Meulen schrijft het volgende op zijn weblog Klaastaal: ‘Na Stokers non-fictiedebuut Dertig messteken is De lijst een mooie start op weg naar meer. De omnipresentie van de schrijver geeft de lezer concrete beelden vanuit elke persoon. (…) Sterke spanningscomponenten in De lijst maken dat je blijft lezen. (…) Vier sterren.’
Ook op de populaire site Scholieren.com werd het boek gerecenseerd door een oud-leraar. Kees van der Pol schrijft over De lijst: ‘Dit geestige boekje over de perikelen op een middelbare school leest echt als een trein. Het is eenvoudig geschreven qua stijl en de opzet is eveneens niet lastig te volgen. (…) Uitstekend geschikt voor scholieren van havo/vwo-niveau om iets leuks te lezen. (…) Stoker overdrijft niet. Ik heb 35 jaar op een havo/vwo-school lesgegeven als leraar Nederlands en er zijn heel veel herkenbare passages in de roman. Ik heb erg gelachen over het hoofdstuk van de ouderavond.’
Het Dagblad van het Noorden interviewde Rob Stoker over zijn debuutroman. De lijst gaat over wat wel en wat niet kan. ,,Iedereen in het onderwijs heeft er wel eens mee te maken gehad. Een geschreven kruisje op het proefwerk omdat de lesstof niet geleerd is. Wat betekent dat? Moet je daar als leraar iets van zeggen? Een leerling die wil knuffelen. Naveltruitjes. Decolletés. Aanrakingen. Buiten schooltijd chatten – kan dat wel of niet? Ik heb gelukkig nooit problemen gehad, ik ben goed weggekomen. Niet iedereen kan dat zeggen.”
Dit boek is ook een herstart van zijn schrijfcarrière, om niet altijd herinnerd te worden aan het non-fictieboek over de moord op zijn dochter. Juist om daar los van te komen, moest er een roman komen, zegt hij. ,,Iets waar je om kunt lachen, maar ook een beetje rauw, omdat ik daar van hou. Fictie is voor mij plezier. Ik hoop dat het een kanteling in mijn hoofd brengt. Dit is een manier om te laten zien dat ik verder ben, en dat ik daar op aangesproken wil worden in plaats van steeds weer terug naar dat eerste boek.”
De lokale pers in Drenthe besteedde eerder al aandacht aan het verschijnen van De lijst. Uit een interview met RTV Drenthe: ‘Stoker benadrukt dat het ‘deels’ fictie is, omdat hij er waargebeurde elementen in heeft beschreven. Die beleefde hij toen hij als leraar Nederlands op het Esdal College werkte. “Denk bijvoorbeeld aan een oudergesprek, dat is een bekend fenomeen. En er worden types beschreven die oud-collega’s misschien wel herkennen,” lacht de auteur.’
Emmen.nu schreef het volgende na een gesprek met de auteur: ‘In het boek stelt Stoker verder absurde en frustrerende zaken aan de kaak waar leraren in de praktijk mee geconfronteerd worden. Een heuse tendens is het groeiende legertje ouders die bij onderpresteren de fout nooit bij het kind legt. “Hun zoon of dochter scoort op alles een vier, maar dat komt omdat hij of zij hoogbegaafd is. Of last heeft van ADHD, PDDNOS en andere afkortingen. Het ligt ook nooit aan het kind, altijd aan de school.” Of het verzoek om de mobiele telefoon thuis te laten tijdens een werkweek. “Sommige ouders en kinderen wilden dat niet. Leerlingen gingen zelfs niet mee tijdens zo’n uitje omdat wifi ontbrak op de zeilschool.”
De lijst
Tim van Galen – getrouwd, twee kinderen – heeft een ogenschijnlijk normaal en rustig leventje. Hij is muziekdocent in het voortgezet onderwijs. Tim zit echter boordevol opgekropte frustraties. Door zijn onvermogen om snedig en ad rem te reageren op collega’s, die hem met grote regelmaat vernederen en irriteren, smeedt hij een plan om wraak te nemen. Zijn eerste maatregelen zijn nog goed te overzien, maar al snel raakt Tim verstrikt in zijn web van leugens. In de loop van het schooljaar krijgt hij steeds meer contact met Maud, een van zijn leerlingen. Tim beseft tegen wil en dank dat zijn acties en de omgang met zijn oogappel niet zonder gevolgen blijven…
Zal Tim op tijd bij zinnen komen? Of zal zijn duivelse plan, De lijst, een allesverwoestende uitwerking hebben?
Het boek is te bestellen via onze website, of verkrijgbaar in de (online) boekhandel.