Veel aandacht voor jubileumboek over Bargerveen

16 november 2018

Vijftig jaar geleden werd het Bargerveen, een bijzonder natuurgebied in het zuidoosten van Drenthe, eigendom van Staatsbosbeheer. Om dat te vieren werd vorige week aldaar een symposium georganiseerd, waar liefhebbers en deskundigen spraken over het verleden, de huidige staat en toekomst van het kwetsbare hoogveen. Extra feestelijk was het evenement dankzij de presentatie van het rijkelijk geïllustreerde boek 50 jaar Bargerveen – grenzeloos groeiend, een co-productie van Staatsbosbeheer en Uitgeverij kleine Uil.

Het boek mocht sinds verschijnen al rekenen op heel wat mooie aandacht van pers en lokale media. RTV Drenthe schreef online over het symposium en deed verslag van de overhandiging van het eerste exemplaar aan Foppe Voogd van de provincie Drenthe en Herr Carli van Natuurpark Moor. Ook tv-maker en campinguitbater Floortje Dessing toonde zich een liefhebber van hoe zich de natuur er ontwikkelt.

Het tv-programma ROEG! zond afgelopen weekend een aflevering uit waarin boswachter Pauline – met het boek over Bargerveen in de hand – in de felle herfstzon de kijker rondleidt in het natuurgebied. De cameraploeg reisde af naar de bekkens die het veen nat moeten houden, de unieke hooilandjes, en men nam een kijkje bij het stuk waar het allemaal om gaat: het laatste stukje levend hoogveen.


Symposium 50 jaar Bargerveen. Foto: Natura 2000 Drenthe (Twitter).

Ook het Dagblad van het Noorden bracht een bezoek aan het gebied, waar de zeer ervaren boswachter Jans de Vries uit Klazienaveen vertelde over zijn vele jaren in het gebied. Vol trots meldt hij: “We hebben het hoogveen weer aan de praat gekregen.” De Vries inspecteert het gebied vanuit zijn speciale scootmobiel op rupsbanden. Hij is een van de redacteuren die nauw betrokken waren bij het boek.

Ten slotte was er nog een fijne reportage van het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1, waarin eveneens Jans de Vries een expeditie verzorgt door het Bargerveen. Ze spreken onderwijl over de geschiedenis van het veen, de menselijke activiteit en hoe het hoogveen bijna was verdwenen. En natuurlijk over het herstel van het gebied en de fascinerende natuur. Luister de reportage hier online terug.


Boswachter Jans de Vries in het Bargerveen. Foto: Vroege Vogels (BNN/VARA).

Tot slot verscheen er in het Friesch Dagblad een spread over het boek, met veel informatie en cijfers:

Meer informatie over het boek, de auteurs en het Bargerveen vindt u op deze pagina.