Gedichten uit Groningen, Drenthe, Stellingwerf, Salland, het Land van Vollenhove, Twente, de Achterhoek en de Veluwe

Zeven keer de mooiste gedichten in het Nedersaksisch na de oorlog uit alle zeven Nedersaksische gebieden in Nederland. Specialisten uit de diverse regio’s die het Nedersaksisch rijk is, maakten een eigenzinnige en verrassende keuze uit het poëtische aanbod. Verrassend Nedersaksisch wordt verzorgd door Uitgeverij kleine Uil in samenwerking met Stichting Sasland en de Nedersaksische koepelorganisatie SONT.

Het Nedersaksisch staat de laatste jaren volop in de belangstelling. Denk aan de Drentse topnummers van Daniël Lohues, denk aan de Twentse en Groningse regio-soaps en aan de successen van Herman Finkers en Stellingwerfs topauteur Johan Veenstra. Vijftien jaar geleden werd het Nedersaksisch erkend in het raamwerk van het Europees handvest voor regionale talen en talen van minderheden. Verdere opwaardering van die status valt binnenkort te verwachten: erkenning onder deel III van dat handvest is ophanden. In 2005 verscheen de Taaltelling Nedersaksisch, en in 2008 werd het eerste exemplaar van hét wetenschappelijke standaardwerk: het Handboek Nedersaksisch (uitgeverij Van Gorcum) aangeboden aan toenmalig minister van OCW Ronald Plasterk. In het handboek wordt veel aandacht besteed aan de positie en geschiedenis van de Nedersaksische literatuur.

Alle aanleiding voor een prachtige bundel poëzie, die de kwaliteit en zeggingskracht van de Nedersaksische literatuur laat zien en die nieuwe lezers zeker zal verrassen: niet alleen door de rake poëzie maar ook door het bijzondere gebruik van Nederlands derde taal, het Nedersaksisch.

Een aantal bekende specialisten op het terrein van de Nedersaksische literatuur stelden hun toptien van gedichten per gebied samen. Het zijn:

Groningen: Jan Glas
Drenthe: Henk Nijkeuter
Stellingwerf: Henk Bloemhoff en Peter Riksma
Salland en Land van Vollenhove: Gees Bartels
Twente: Gees Bartels
Achterhoek: Henk Krosenbrink
Veluwe: Philomène Bloemhoff

Verrassend Nedersaksisch

Henk Bloemhoff

Over de auteur(s)

Henk Bloemhoff

Meer van deze auteur(s)